high tea arnhem
Het verschil tussen Afternoon Tea en High Tea
18 november 2016
kerstmarkt blog
Kerstdiner tradities in Europa
16 december 2016

Nederland – Wijnland

Wijnkaart Bronckhorst

Nederland als wijnland? Een eerste reactie van veel Nederlanders zou zijn dat die typering totaal niet van toepassing is. De wijnboeren in Nederland worden echter steeds talrijker. De stijgende lijn is ingezet en deze gaat stijl omhoog. Wij geven u een snelle tour door Nederland als wijnland.

De Nederlandse wijnbouw

De wijnbouw in Nederland bestond al in de tijd van de Romeinen. Het vervoer van wijn vanuit de zuidelijke landen was niet eenvoudig. Daarom werd in Limburg en Brabant wijn verbouwd om de Romeinse legionairs in Nederland te voorzien van het druivennat. Na de val van het Romeinse rijk rond het jaar 476 verdween de wijnbouw echter in Nederland.

Het ontstaan van de moderne Nederlandse wijngaard was in 1967 in Maastricht. Tussen 1980 en 1990 groeiden de wijngaarden uit tot professionele wijngaarden van meer dan 1 hectare. Eerder dit jaar wist RTL te melden dat Nederland over maar liefst 170 professionele wijnboeren beschikt, die gezamenlijk een miljoen flessen wijn per jaar produceren. Hiermee kan echter nog niet eens 1% van de Nederlandse wijnliefhebbers bediend worden, aangezien er jaarlijks nog eens 421 miljoen liter wijn uit het buitenland wordt geïmporteerd. De stijgende lijn heeft de Nederlandse wijnboer echter goed te pakken.

Wijnland

Wijnland? | Wijnconsumptie in Nederland

Maar hoeveel wijn drinken wij dan in Nederland? Volgens een onderzoek uit 2014 drinkt de gemiddelde Nederlander ongeveer 20 liter wijn per jaar. De meeste wijn dronken we in 2009, met 22 liter per persoon. Ondanks de constante stijging staat Nederland nog niet in de top 10 van Europa. Op nummer 10 vinden wij onze zuiderburen in België met een consumptie van 27 liter per persoon. En op nummer één staat Luxemburg met een kolossale 53 liter.

Wijnconsumptiewijnconsumptie soort

En welke wijn drinken wij het meest? Van de 22 liter die we per persoon drinken, is 44% rood, 29% wit en 11% rosé. Daarnaast hebben wij Nederlanders een duidelijke voorkeur voor Franse, Spaanse en Italiaanse wijnen.

Bij Restaurant Bronckhorst kunt u kiezen uit bijna 100 verschillende wijnen. Wij hebben met de Auxerrois en Cuvée XII van Apostelhoeve twee heerlijke wijnen uit Nederland. Voor een perfecte combinatie van wijn en spijs komt u naar Restaurant Bronckhorst.