kerstmarkt blog
Kerstdiner tradities in Europa
16 december 2016

Hoe ‘hot’ is koffie in Nederland?

koffiebonen

Cappuccino, Latte Machiato, Espresso en natuurlijk de gewone koffie, Nederlanders drinken het maar al te graag! Maar waar komt onze koffie eigenlijk vandaan, welke drinken we het meest en hoeveel drinken we wel niet in een jaar? Lees, het liefst onder het genot van een bakje koffie, verder voor de ins en outs van koffiedrinkend Nederland!

Koffie door de jaren

De manier waarop we tegenwoordig koffie drinken is, los van het gebruik van de koffieboon, niet meer te vergelijken met hoe de Ethiopische en Keniaanse stammen begonnen met het consumeren van het zwarte goud. Waar water tegenwoordig een belangrijk ingrediënt is, gebruikte men voor het eerste bakje pleur zo’n 1400 jaar geleden dierlijk vet of kauwde men gewoon op de bonen.

lodewijk

Pas tegen het einde van de 16e eeuw kwam Europa eindelijk in aanraking met de drank. De echte doorbraak kwam in 1715 toen de burgermeester van Amsterdam een koffieplant cadeau deed aan Lodewijk de 14e. Zou hij geweten hebben dat hij hiermee koffie anno 2016 het belangrijkste handelsproduct (na petroleum) ter wereld maakte?

Nederlands koffieverbruik

Wist u dat koffie dé meest gedronken drank in Nederland is? Onderzoek toont aan dat Nederlanders er jaarlijks gemiddeld 165 liter van drinken, wat neerkomt op zo’n 2,4 koppen leut per persoon per dag. Hiermee staat Nederland bovenaan de wereldranglijst wat betreft koffie consumptie per persoon! Op grote achterstand vinden we onze Scandinavische bovenburen (Finland, Zweden en Denemarken) op nummers 2, 3, en 4.

Koffie consumptie

Koffie wordt voornamelijk geproduceerd in Brazilië, Vietnam, Colombia en Indonesië. Heeft u weleens op een zak koffiebonen gekeken om te zien waar ze vandaan kwamen? Grote kans dat dit niet specifiek vermeld staat. In veel gevallen komen koffiebonen van verschillende plekken, maar hoe duurder de koffie, hoe specifieker de locatie doorgaans vermeld wordt.

Bij restaurant Bronckhorst kunt u genieten van  diverse heerlijke koffievarianten! Wij verwelkomen u graag voor een heerlijke bak koffie in ons restaurant.