Wijnkaart Bronckhorst
Nederland – Wijnland
2 december 2016
koffiebonen
Hoe ‘hot’ is koffie in Nederland?
29 december 2016

Kerstdiner tradities in Europa

kerstmarkt blog

Nog twee weekjes en de feestdagen staan voor de deur. Dan zitten we weer gezellig met familie en vrienden te genieten van het kerstdiner. Met zijn allen rond het gourmetstel of knus in een mooi aangekleed restaurant. Maar hoe uniek zijn wij met onze kerstdiner tradities?

Wat zijn de tradities in de rest van Europa?

Finland

Het land van de Kerstman heeft een eigen variant van het Zweedse smörgåsbord, de joulupöytä. Het is niet één gerecht maar een assortiment aan kleinere gerechten. In een traditionele joulupöytä vinden we gerechten als een speciale kerstham, stoofpot en rauwe vis. Naast de standaard dranken als wijn en schnapps brouwen ze in Finland speciale kerstbieren om de gerechten weg te spoelen.

IJsland

De meest bijzondere gerechten in Europa vinden we in IJsland. Naast de traditionele gerechten als eend en kalkoen worden in sommige families en restaurants rendier en papagaaiduiker geserveerd op Kerstavond. Het populairste kerstgerecht is een varken geglaceerd in Coca Cola met een saus van Coca Cola.

Italië

Kerstavond in Italië kent een speciale traditie genaamd ‘het feestmaal van de zeven vissen’. Het is van oorsprong een vorm van vasten, waar men het nuttigen van vlees vermijd. Tegenwoordig is het een maaltijd met zeven verschillende visgerechten. Vanzelfsprekend eten ze in Italië tijdens de Kerst ook pasta’s en vleesgerechten, maar veel Italianen houden het tijdens Kerstavond op visgerechten.

feestmaal van de zeven vissen

Slowakije

Het traditionele Kerstdiner in Slowakije bestaat uit zuurkoolsoep en gefrituurde karper. De karper wordt in de aanloop naar Kerstmis levend gekocht en in de badkuip bewaard. Dit is een traditie die we overigens in meer Oost-Europese landen zien.

Polen

In Polen wordt de christelijke traditie van een vleesloos diner geëerd. Tijdens de feestmaaltijd, genaamd Wigilia, eet men voornamelijk vis, rode bietensoep en maanzaadcake. Kerst wordt in Polen zo uitbundig gevierd dat veel Europeanen hier de feestdagen doorbrengen.

Een andere kijk op het Nederlandse kerstdiner

In het buitenland worden vooral onze zoete lekkernijen uitgelicht. Van kerststol en banketstaven tot marsepein en kerstkransjes: al onze favoriete delicatessen worden uitgebreid besproken.


Restaurant Bronckhorst heeft haar eigen traditie opgebouwd: al jarenlang serveert Bronckhorst een geweldig Kerstmenu. Dit jaar is voor het tien gangenmenu vol verassingen een aantal speciale wijnen geselecteerd die uitstekend passen bij de verschillende gerechten. Kom met Kerstmis heerlijk genieten van alle lekkernijen en de goede ambiance bij Restaurant Bronckhorst.