Nieuws Bronckhorst 10 jaar
10 jaar restaurant Bronckhorst!
2 augustus 2012
Vacatures
1 mei 2015

Gelderlander: “Bronckhorst… een parel langs de weg!”

Nieuws Bronckhorst Gelderlander

Recensie De Gelderlander

De oude weg tussen Arnhem en Zutphen slingert zich min of meer parallel aan de IJssel door een prachtig stukje Gelderland. Mooie villa’s en karakteristieke dorpen met rechts de rivier en links de glooiende hellingen van de Veluwezoom. Talloze malen heb ik deze weg gereden en in mijn herinnering is er sinds mijn kinderjaren weinig tot niets aan veranderd. 

Zo kent de route ook een aantal vaste horecawaarden, die de tand des tijds met meer of minder succes hebben doorstaan. Veelal van het type ‘pleisterplaats’ of ‘uitspanning’ waar de vermoeide reiziger weer op krachten kon komen. Een pannenkoekje voor de kinderen, een schnitzel voor pa en ma. Zoiets.

Restaurants met een bescheiden culinaire ambitie, maar met een ijzeren repertoire dat op een degelijke wijze avond na avond wordt uitgevoerd. Altijd gedacht dat restaurant Bronckhorst in Rheden tot deze categorie behoorde, maar die mening – of dat vooroordeel zo u wenst – moeten we na ons bezoek grondig bijstellen.

Bronckhorst heeft het klassieke voorkomen dat zo goed bij deze omgeving past: rieten dak en een zachtgele gevel geven het restaurant een vriendelijke uitstraling. Het restaurant zit strak in de verf en is perfect onderhouden. De geschiedenis, lezen we op de website, gaat terug tot de negentiende eeuw toen hier een bakkerij, postkantoor en gelagkamer waren gevestigd. In 2003 is het restaurant door de huidige eigenaren (chef-kok Jerry Overeem en zijn vrouw Alma, die de rol van gastvrouw met verve vervult) grondig onder handen genomen.

Als we arriveren krijgen we niet de kans de deurknop te beroeren: de deur zwaait gastvrij open en we worden hartelijk verwelkomd. Het is de opmaat voor een avond waarin de bediening van restaurant Bronckhorst zich onberispelijk manifesteert. Attent, maar niet opdringerig; voorkomend, maar zeker niet stijf. Opmerkelijke details: bestek en glazen worden tijdens het diner met een gehandschoeide hand ingedekt, na het hoofdgerecht wordt de tafel met een ouderwetse schuier van kruimels ontdaan.

Het interieur van Bronckhorst laat zich het best omschrijven als klassiek: kristallen glazen en mooi tafellinnen. Door veel gebruik te maken van pasteltinten is men erin geslaagd een warme ambiance te creëren, die de gast geen moment het gevoel geeft in een ‘deftige’ omgeving te zijn beland.

Bron: de Gelderlander, Auteur: Ronald Spaak